Harriët Koorn

Triathlon Workum

21 augustus 2016

Het beviel zo goed in Urk dat ik afgelopen zondag alweer aan de start stond van mijn tweede triathlon. Weer een 1/8e. Dit keer in Workum.

Het zwemmen was dit keer niet in zee maar in een soort gracht. Geen golven dus dit keer. Dat maakte het voor mij iets makkelijker, al hield ik het wel evengoed bij schoolslag. Ik had afgelopen week vanuit huis nog een keer gezwommen en borstcrawl geprobeerd, maar ik hou het geen tien meter vol en ik ga er al helemaal niet sneller mee.

De eerste wissel ging niet erg vlot. Ik had m'n schoenen wel klaargezet maar ik was de clipjes om ze mee vast te draaien vergeten open te zetten. Ik kreeg ze dus niet snel aan. Dat was behoorlijk dom. Daarna alsnog snel op m'n fiets gesprongen en het grote inhalen kon weer beginnen. Ik lag 24e na het zwemmen.

Ik weet niet hoe gebruikelijk het is bij triathlon, maar ik zit zeker in het begin blèrend op m'n fiets. De mensen die tegelijk met mij het water uitkomen zijn over het algemeen niet toevallig goeie fietsers, en houden ook totaal geen rekening met anderen. Dat was m'n ervaring in Urk, en het gin hier helaas niet anders. Ik vertik het om m'n voeten stil te houden in een wedstrijd omdat anderen niet aan de kant gaan, dus dan zit er niks anders op dan roepen... Wat me verder verbaasde was dat er veel mensen kennelijk geïnspireerd waren geraakt door de Olypische Spelen. Dit was echter geen stayerwedstrijd. Iedereen heeft altijd z'n mond vol over doping, maar dit soort valsspelen is voor mij precies hetzelfde.

Maar goed, fietsen ging bij mij wel goed. Ik had net als vorige week weer de snelste tijd. De wind stond niet erg gunstig, waardoor ik voor m'n gevoel vrijwel overal wind tegen had. Wel haalde ik weer heel veel mensen in, en werd ik zelf geen keer ingehaald. Er is een paar keer geprobeerd om in m'n wiel te gaan hangen, maar gelukkig spuug ik altijd vrij veel tijdens tijdritten... Als ik hoor dat iemand bijschakelt op het moment dat ik inhaal met het doel om in m'n wiel te gaan zitten zal ik het ook echt niet laten om ze daar weg te krijgen.

De tweede wissel ging niet heel slecht maar ook zeker niet super snel. Er ging niks echt fout maar ik ben nooit snel geweest met schoenen aantrekken enzo. De vrouw die ik vlak voor de wissel nog had bijgehaald met fietsen was daardoor alweer voor mij weg en heb ik ook nooit meer terug gezien. Zo lag ik na het fietsen vijfde, maar na de wissel dus al zesde. Het lopen voelde iets beter dan in Urk. De wind stond met lopen juist wel goed, dus dat hielp misschien ook. Ik haalde zelfs nog iemand in, al dacht ik eerlijk gezegd wel: jij kan dus écht niet lopen... Ik kreeg het al zwaarder met lopen, maar kon m'n tempo nog wel redelijk vasthouden. Ik werd met lopen nog door één vrouw ingehaald, en zo werd ik in totaal zevende.

Met een 24e zwermtijd, eerste fietstijd en 18e looptijd is het wel duidelijk wat de verbeterpunten zijn. Vanaf 8 september ga ik op zwemles. Ik ben enorm benieuwd wat mij in 18 lessen te leren is. Als ik een paar minuten zou kunnen winnen kan ik het fietsen gebruiken om een voorsprong mee op te bouwen in plaats van een achterstand weg te werken. Bijkomend voordeel is dat ik dan ook minder in het gedrang zit met fietsen. Als kind vond ik zwemles totaal niet leuk, dus ik ben erg benieuwd hoe het dit keer bevalt.