Harriët Koorn

Definitief stoppen

4 november 2014

Ik had zo'n rotgevoel aan het onderzoek bij Dr. Schep overgehouden, dat ik graag een second opinion in het LUMC wilde. Inmiddels heb ik alle onderzoeken gehad, en had ik vandaag een gesprek met de vaatchirurg.

Achteraf gezien was ik met iets betere communicatieve vaardigheden van Dr. Schep ook geholpen, want de uitkomst is hetzelfde.

Ik heb een CT scan gehad, er is een echo-onderzoek gedaan, en ik heb op mijn tijdritfiets een test gedaan waarbij de bloeddruk in mijn benen is gemeten. Bij zware inspanning gaat de bloeddruk in mijn arm omhoog, en gebruikelijk is dat dit in je benen ook gebeurt. Bij mij gebeurt dat niet. De bloeddruk in mijn benen zakt juist ten opzichte van de rustwaarde, waardoor duidelijk is dat de bloeddoorstroming belemmerd wordt. Het scheelde bij de test al aardig ten opzichte van de rustwaarde, en al helemaal ten opzichte van de bloeddruk in mijn arm. Ik weet zelf dat ik er bij tijdritten nog veel meer last van heb gehad dan nu bij de test, dus ik kan ook wel inschatten wat er toen gebeurde qua bloeddruk.

Dr. Schep dacht al dat het goed mogelijk was dat mijn zwabbervoet met schaatsen hier ook door kwam, en dit heb ik ook nog even aan Dr. Visser van het LUMC gevraagd. Ook hij zegt dat dit zeer waarschijnlijk de oorzaak is. Ik had de fietsklachten al voordat het met schaatsen misging, en met schaatsen zit ik in een zelfde soort opgevouwen houding. Ik heb dit jaar met tijdritten ook gehad dat ik door m'n been heen zakte als ik na de finish afstapte, dus dat er met schaatsen iets met je voet kan gebeuren is dan niet zo vreemd denk ik. De timing is daarbij nog eens zo precies dat er niet veel voor nodig is om het niet meer te kunnen.

Bij een operatie in dit gebied beschadigen er altijd kleine zenuwen, en dat moet je duidelijk niet willen voor iets waar je alleen met fietsen last van hebt terwijl je verder gezond bent. Een oplossing is er dus ook in het LUMC niet. Ik moet gewoon stoppen.

Hoewel de uitkomst precies hetzelfde is ben ik toch wel blij dat ik het ook hier heb laten onderzoeken. Het is voor mijzelf in ieder geval duidelijker wat er gebeurt en waarom er niks aan te doen is. Wel dringt het dit keer wat beter tot me door wat dat inhoudt, en het zal dan ook nog wel even duren voordat ik het geaccepteerd heb.