Harriët Koorn

Halve marathon van Egmond

11 januari 2015

Afgelopen zondag was het dan zo ver: de halve van Egmond. De weersvoorspelling maakte me steeds zenuwachtiger, maar ik had er ook zin in.

Vorig jaar heb ik ook meegelopen, maar toen had ik de dag ervoor ook Egmond-pier-Egmond nog gereden. Ook heb ik nu veel meer gelopen van te voren. Het ging een hele tijd best goed met trainen, totdat ik een rondje van bijna 27 kilometer had gelopen. Ik wilde eens wat langer en liep m'n herstelrondje van fietsen. Dat had ik beter niet kunnen doen. Ik heb die hele training non stop gebaald dat ik niet op de fiets zat. Daarna was ik niet alleen doodmoe, maar ook totaal niet meer gemotiveerd om te lopen. De laatste weken had ik dus weer wat minder gelopen en juist gefietst. Daardoor ook weer best last van m'n been gehad, dus ook dat was niet zo handig waarschijnlijk. Ik kon dus niet echt inschatten wat ik zou kunnen. Ik wilde graag een pr en onder de twee uur, maar toen werd er opeens windkracht 7 voorspeld. Ik heb zaterdag nog een klein rondje gelopen en dat viel vies tegen met die wind.

Zondag was de wind er nog steeds, maar ik had er toch wel zin in. Het was koud in het startvak, maar ik vond het toch ook wel wat hebben met die wind. De start was een half uur uitgesteld omdat er anders nog te weinig strand zou zijn. De wind kwam uit het westen. Ik begin altijd te hard als ik in een grote groep loop, maar ik had bedacht daar maar niet meer van te schrikken en vanzelf wel te zien. M'n eerste kilometer ging in 4.54: inderdaad veel te hard. Toch vond ik daarna wel een goed ritme. Eenmaal op het strand viel het gelukkig mee met de wind. Doordat ie uit het westen kwam waaide je af en toe een beetje opzij, maar hij was niet echt tegen, zodat ik m'n tempo vast kon blijven houden. Ook het strand was goed. Veel harder en wat breder dan vorig jaar. Ik begon na een kilometer of vijf best dorst te krijgen, maar er kwam maar geen verzorgingspost. Vorig jaar was er halverwege het strand wel eentje, en ik was er vanuit gegaan dat die er nu ook weer zou zijn. Helaas was dat niet zo. Volgens het informatieboekje had hij er trouwens wel moeten zijn... De kwart marathon had dit jaar een alternatieve route wegens het weer en gebrek aan strand, en ging helemaal niet meer over het strand. De verzorgingspost zal daardoor dus wel verplaatst zijn. Dan maar zonder drinken verder. Ik wist dat ik met m'n pr over tien kilometer 5.21 gemiddeld per kilometer had gelopen, en ik bleef daar nu steeds onder. De eerste tien kilometer gingen nu in 52.09, zo'n anderhalve minuut sneller dan m'n pr. (5.12 gemiddeld per kilometer) Leuk, maar ik was wel bang dat ik later enorm in zou storten.

Eenmaal het strand weer af was er gelukkig wel drinken. Ik heb me vorig jaar een keer enorm verslikt omdat ik geen tijd wilde verliezen, dus nu heb ik juist steeds erg rustig gedronken. De eerste paar kilometer door de duinen zijn onverhard en ik liep niet meer lekker. Ik was ook vergeten van vorig jaar dat het daar behoorlijk op en af gaat, en dat viel best tegen. Gelukkig ging het even later op het verharde weer beter. Ik liep inmiddels wat langzamer dan tijdens de eerste tien kilometer, maar ik stortte gelukkig niet in. Na 1.16.56 had ik er vijftien kilometer opzitten. Bij ongeveer zestien kilometer zit voor mij altijd het punt dat het niet meer gaat. Dat was nu ook weer zo. Achteraf komt dat waarschijnlijk doordat ik nooit iets eet tijdens het lopen. Aangezien ik met een gemiddelde hartslag van 188 liep, is het niet zo gek dat je dan wel zo'n beetje leeg bent. Verbeterpuntje...

De laatste vier kilometers werden dus erg zwaar, en dan moet je ook vlak voordat je Egmond weer binnen komt de Bloedweg nog over, wat een behoorlijke heuvel is. Daar had je ook tegenwind, dus veel gang zat er niet meer in. Ik wist inmiddels wel dat ik een dik pr zou gaan lopen en ook makkelijk onder de twee uur zou blijven. De laatste bocht voor het laatste rechte stuk naar de finish stond er enorm veel wind tegen, maar gelukkig was ik er bijna. Compleet kapot kwam ik na 1.51.36 over de finish. Bijna negen minuten sneller dan vorig jaar. Het is geloof ik 5.17 per kilometer gemiddeld, terwijl ik dat hiervoor zelfs over tien kilometer nog niet had gelopen.

Ik ben erg blij met m'n tijd. Fijn dat het blijkt te helpen om meer te trainen voor hardlopen. Hoewel ik nog altijd veel liever fiets, werkt het wel motiverend om toch te blijven lopen.