Harriët Koorn

Noordwijk - IJmuiden - Noordwijk

8 december 2013

Alweer de derde wedstrijd van de competitie. Door verschillende redenen had ik wat minder getraind dan anders, dus de vorm was er niet echt. De organisatie was een beetje rommelig.

Er waren veel verschillende startvakken, en vreemd genoeg stonden alle vrouwen nog achter een enorme groep recreanten. Vreemde keuze. De start was op de boulevard van Noordwijk, waar we op het eind het strand op moesten. Ik kon bij de strandopgang op een meter na blijven fietsen. Toch nog even een voet aan de grond, maar op zich ging het dus wel goed. We hadden de heenweg voor de wind, en ik heb het eerste stuk zo hard mogelijk gereden om in een goeie groep te komen. Dat lukte, maar ik moest er net te veel moeite voor doen om er bij te blijven. In ‘mijn’ groep reed een meisje van Imming, die twee Immingmannen bij zich had. Deze reden enorm op mij. Ze zaten continue achterom te kijken, en als ze ook maar een beetje de indruk hadden dat ik het moeilijk kreeg gingen ze weer even wat harder. Natuurlijk mag dit allemaal, maar ik vind het wel jammer dat het dit jaar zo gaat. Vorig jaar reed iedereen voor zich, en sinds het een KNWU competitie is zie je veel meer dat vrouwen hun eigen hazen bij zich hebben. Als deze heel specifiek jou proberen eraf te rijden is het erg moeilijk om het daar van te winnen. Zoals eerder vermeld hadden we heen voor de wind, en ik wilde de groep dus graag tot het keerpunt bijhouden, omdat het tegenwind vaak makkelijker is om in een groep te blijven rijden dan voor. Zeker als je een beetje snelheid te kort komt zoals ik. Ik kon lang blijven knokken, en kon gelukkig ook een paar vreemde valpartijen ontwijken. Helaas moest ik er net voor het keerpunt toch af. Omdat ik me had opgeblazen om er maar bij te blijven, kon ik ook niet makkelijk aanhaken bij de volgende groep die achterop kwam. Zo kwam ik nog een groep daarachter te zitten. Erg jammer, want in deze groep zat Annemarie Kranenburg ook, en omdat ik op haar uit wilde lopen in het klassement, was het natuurlijk veel gunstiger geweest als ik een groep voor haar was gefinisht. Vlak voor mij ging er opeens iemand hard onderuit. Ik kon nog net op tijd uitwijken om er niet vol overheen te vliegen, maar Annemarie werd hier wel door gehinderd. Of ze zelf ook viel weet ik niet, maar in ieder geval zat ze hierna niet meer in de groep. Zo finishte ik toch nog voor haar, en hield ik stand op de derde plek ik het klassement. Ik werd deze strandrace 16e.